4. Posklizňová úprava máku

Email Tisk

Mák analyzujeme, usušíme, vyčistíme, zabalíme, uskladníme. V roce 2009 společnost otevřela zcela novou moderní linku, kterou i doplňuje o nové technologie a postupně rozšiřuje její kapacitu.

  • balení, čištění a skladování máku.

příjem máku

  • příjem máku na sklad se provádí „přímo z pole“, kapacita skladů je dostatečná na příjem veškerého máku o žních;
  • příjem máku je možno provést i za skladů dodavatele v průběhu roku;

analýzy

  • základní analýzy (vlhkost, teplota, čistota, senzorické vlastnosti) se provádí při návozu společně s vážením s okamžitým předáním informací zákazníkovi;
  • stanovení čistoty, obsahu kadmia, morfinu, glyfosátu a ostatních chemických přípravků se zajišťuje externě;
  • průměrné vzorky z každé dodávky se odebírají pomocí vzorkovačů;

sušení

  • sušení se provádí se v sušících boxech prodouváním suroviny předehřátým vzduchem;
  • případný nárůst teploty suroviny se koriguje prodouváním vzduchem;
  • v případě potřeby je možno dodávky obsahující skladištní škůdce  oddělit v karanténním skladu s možností speciálního ošetření suroviny;

předčištění

  • provádí se na předčističce Westrup nebo separátorech Cimbria;

čištění

  • provádí se na čističkách Westrup a Cimbria, v případě potřeby se používá triér, čistota máku je obvykle 99,9%;
  • čistička je vybavena dvěma permanentními magnety na odstraňování magnetických kovů;
  • čistička je vybavena detektorem magnetických i nemagnetických kovových částic s jejich oddělováním;

balení

  • big bag (BB);
  • papírový pytel 20 nebo 25 kg;
  • malý pytlík 0,5 nebo 1 kg;

skladování

  • skladuje se v BB ve skladové budově určené pro skladování potravin za požadované teploty;
  • nakládka a expedice je zajištěna;